Svako mesto ima svoju istoriju. Ljudi dolaze sa raznih strana i različiti razlozi su uzrok njihovih poseta. Svi oni su zainteresovani da čuju priču o mestu, kakav je život u njemu, da saznaju što više o ljudima, običajima, kulturi, narodnom stvaralaštvu, pesmi, igri, itd.

             Za opštinu Sečanj karakteristična je etnička šarenolikost. Na istom području ukrštaju se razni običaji, jezici i kulture. Društveni život je specifičan i pun raznolikosti.

             

 1. Pokrajinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“ – Sečanj, april

Tradicionalna manifestacija koja se održava od 1968. godine u Sečnju. Učestvuje oko 200 najboljih recitatora iz Vojvodine, koji recituju poeziju na svom maternjem jeziku, srpskom ili na jezicima nacionalnih manjina i etničkih zajednica Vojvodine. Najboljih 27 recitatora odlaze na republičku smotru.

           

 

 

 

 

 

 

 

 1. Međunarodni pozorišni festival „GEST“ – Sečanj, april

Pozorišni klub Gest nastao je 2000. godine, okupljajući mlade kreativne ljude, entuzijaste koji su 2011. godine inicirali osnivanje ovog festivala sa idejom da postane tradicionalan i da svake godine publici predstave pozorišne predstave pre svega sa inovativnom tematikom.

 

 

 1. Banatska sirijada – Boka, maj

U prelepom prirodnom okruženju uz obalu reke Tamiš proizvođači sira imaju priliku da promovišu svoje proizvode. Stručni žiri bira najbolji sir i proizvode sa sirom. Manifestacija je idealan spoj prirodnih lepota i najlepših gastronomskih ukusa.

 

 1. Foto safari – Jaša Tomić, jun

Jaša Tomić je domaćin svim zainteresovanim fotografima, amaterima, ljubiteljima i profesionalcima koji bi svojim objektivima želeli da zabeleže sve još neotkrivene i manje poznate istorijske znamenitosti i prirodne lepote prave banatske varošice sa njenom okolinom.

Foto Safari nije samo fotografisanje, to je prava banatska avantura, druženje i prenošenje priča

 

 1. Tamiški dani opštine SečanjSečanj, jun

Bogata kulturno – sportska i zabavna manifestacija koja traje dva dana. U okviru manifestacije posetioci imaju priliku da posete mini etno sajam „Najlepše iz Vojvodine“ gde udruženja žena izlažu svoje rukotvorine i tradicionalne specijalitete. Manifestaciju prati bogat kulturno – umetnički i zabavni program uz veliki broj dešavanja (rukometni turnir, pozorišne predstave, izložbe slika, folklorne smotre i dr.).

 

 1. Tamiška regata – Jaša Tomić, jul

Tradicionalno se održava više od dvadeset godina prve nedelje u julu mesecu u organizaciji Kluba ekstremnih sportova Avantura 4×4 iz Pančeva. Plovi se rekom Tamiš od Jaše Tomić do Pančeva u dužini od oko 120 km.

 

 1. Letnje sportske igre opštine Sečanj – Sečanj, avgust

Manifestacija se tradicionalno održava više od pedeset godina. Svake godine se organizuje u drugom mestu opštine Sečanj i učestvuje oko 800 takmičara iz svih naseljenih mesta opštine.

 

 1. Likovna kolonija „GEST“ – Sečanj, avgust

Tradicionalno se održava svakog leta. Okuplja kako umetnike u zrelijim stvaralačkim godinama, tako i one umetnike koji pripadaju mlađoj generaciji, profesore umetničkih akademija i studente.

 

 1. Tamiški kotlić – Jaša Tomić, septembar

Tradicija obeležavanja oslobođena varoši od okupatora 1944. godine. Pored tamburaških orkestara, dobre pesme i igre, tradicionalno se organizuje Takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

 

 1. Festival tradicionalnih pozoriših formi „FETRA“ – Jaša Tomić, septembar

Fetra je kulturno-umetnička manifestacija koja se u organizaciji Saveza amatera Vojvodine i kuda „dr Borislav Jankulov“ iz Jaše Tomića tradicionalno održava skoro dvadeset godina. Posetioci imaju priliku da vide veliki broj amaterskih pozorišnih predstava iz Vojvodine.

 

 1. Bosanski lonac – Krajišnik, septembar

Takmičenje u pripremanju najlepših bosanskih jela u cilju negovanja bosanske tradicije i običaja. Organizatori se pobrinu da tih dana selo bude u znaku dobre zabave uz bogat kulturni i sportski program.

 

 1. KrofnijadaJarkovac, septembar

Takmičenje u pripremanju najboljih krofni. Stručni žiri ocenjuje krofne u dve kategorije: najbolja krofna napravljena po tradicionalnoj recepturi i najoriginalnija krofna.

 

 

 

 

 1. Poljoprivredni sajam Jaša Tomić – Jaša Tomić, septembar

„Zajedničkim snagama da prave vrednosti budu na ceni“.

Cilj sajma je unapređenje ruralne sredine kroz povezivanje poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda, uspostavljanje poslovnih kontakata, razmena ideja, informacija i saveta za postizanje boljeg kvaliteta proizvodnje.

Posetioci sajma mogu da očekuju smotru različitih poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, kulturnog sadržaja, gastronomskih užitaka uz dobre uslove za uspostavljanje poslovnih kontakata i saradnje.

 • izložba poljoprivrednih proizvoda, opreme, mašina i mehanizacije
 • izložba meda i opreme za pčelarstvo
 • semenska roba i đubriva
 • prehrambeni proizvodi
 • poljoprivredna gazdinstva
 • zemljoradničke zadruge
 • banke i osiguravajuća društva
 • izložba etno radova i tradicionalnih rukotvorina
 • stari zanati
 • tribine i naučni skupovi iz oblasti poljoprivrede
 • izložba fotografija

 

 Mitrovdanski susreti – Sečanj, novembar

Tradicija obeležavanja Mitrovdana kao crkvene slave mesta prerasla je u „Mitrovdanske susrete“, manifestaciju kojom se obeležava dolazak kolonista nakon Drugog svetskog rata u Banat. Dolaskom gostiju iz Bileće, Trebinja, Gacka i drugih istočnohercegovačkih mesta neguje se kulturna baština naroda koji imaju iste korene i potekli su iz istog kraja, a žive na različitim geografskim lokacijama.