LOVNI I RIBOLOVNI TURIZAM

LOV

Dobrom infrastrukturnom povezanošću sa susednim regijama opština Sečanj ispunjava jedan od bitnih preduslova za ostvarivanje sopstvenih turističkih potencijala. Prednost ovoga kraja predstavlja blizina velikih gradskih centara; Sečanj je od Beograda i Novog Sada udaljen 80 km, od Vršca 60 km, Zrenjanina 31 km, a od rumunske granice 12 km.

 Opština Sečanj je poljoprivredni region sa povoljnim geografskim i klimatskim uslovima za lov i ribolov.

Raznovrsna prirodna sredina (aluvijale šume, barske biljke, stepska vegetacija, kulturne biljke) i vodni resursi (rečni rukavci, ade, mrtvaje, močvarne površine, ribnjaci ),  pogodna je osnova za formiranje staništa velikog broja životinjskih vrsta, zbog čega su lovišta na teritoriji opštine Sečanj bila oduvek privlačna.

Lovno područje opštine Sečanj se prostire na 52.220 ha i objedinjuje 10 manjih lovačkih društava. Lovačka društva se brinu o planskom i racionalnom odstrelu, o broju i kvalitetu divljači, veštačkom uzgoju, zimskoj ishrani.

Najatraktivniju krupnu lovnu divljač predstavljaju  srna, divlja svinja i evropski jelen.

Od  sitne divljači najzastupljeniji su fazan, zec, patka, afrička grlica, prepelica, poljska jarebica.

Divljač van režima zaštite je lisica i šakal.

Lovišta su otvorenog tipa i beleže značajne rezultate u trofejnom odstrelu.

Lovcima je na raspolaganju smeštaj u hotelu „Crveni cvet“, kapaciteta 19 soba sa ukupno 52 ležaja i lovačkim apartmanima sa 6 ležaja. Sve sobe imaju kupatilo i  opremljene su televizorima sa satelitskim programom, internetom i telefonom.

Efikasno je organizovana lovačka služba uz mogućnost  iznajmljivanja lovačkih pasa (rase – ptičari i hanoverski krvoslednici).

RIBOLOV

         Opština Sečanj je poznata po bogatstvu voda.

 • Tamiš
 • Brzava
 • Kanalska mreža Dunav-Tisa-Dunav
 • Ribnjaci

 Danas, opština Sečanj predstavlja pravu oazu za pecaroše.

Tamiš sa svojim rukavcima, adama, odsečnim meandrima i barama predstavlja najatraktivniju lokaciju za pecanje. U neposredoj blizini su močvarne površine i tereni pogodni za mrestilišta riba.

Vodene površine opštine Sečanj odavno su poznate po bogatstvu  ribom. Izdvajaju se: šaran, som, smuđ, štuka, karaš.

Pored reka veliki značaj u privrednom i rekreativnom smislu za opštinu Sečanj imaju ribnjaci. Ukupno ih je šest i prostiru se na  površini od 3000 ha. Delatnost ribnjaka je orijentisana pretežno na gajenje šarana, ali i belog amura, soma, belog i crnog tostolobika.

Opština Sečanj sasvim sigurno postaje prestonica slatkovodnog ribarstva i privlači sve veći broj ribolovaca.

Vodni resursi u kombinaciji sa bogatim biljnim i životinjskim svetom kao prvorazrednim turističkim motivom pružaju još mnogo intresantnih mogućnosti vezanih za vodu i njeno priobalje:

 • boravak u prirodnom ambijentu
 • kupanje
 • sportovi na vodi
 • takmičenja u ribolovu
 • posmatranje ptica
 • foto safari
 • plovidba čamcima – regate.

Prirodni fenomen koji se svake godine u isto vreme odigrava na Tamišu naziva se cvetanje Tamiša.  Tada hiljade insekata izlazi na površinu vode, pare se i stvaraju živopisan prizor.

SPORTSKO-REKREATIVNI TURIZAM

Povoljan geografski položaj opštine Sečanj, prirodni potencijali, izgrađena komunikaciona i infrastrukturna osnova su dobra predispozicija za ovaj vid turističkih kretanja. Sa svojim prirodnim pogodnostima ( prijatna klima, bogatstvo voda, staze kroz prirodni ambijent, livade, šume) i izgrađenim sportsko-rekreativnim objektima i terenima ovo područje ima veliku persektivu za  masovnija okupljanja sportista i rekreativaca.

U Jaši Tomić se nalazi hala sportova, kapaciteta 1500 gledalaca sa svim pratećim sadržajima. Pored hale je fudbalski teren i veliki parking.

U Sečnju je u toku izgradnja velike i moderne hale sportova sa svim adekvatnim pratećim sadržajima ( teretana, sauna, moderne svlačionice i dr.). Neposredno pored hale lociran je veliki fudbalski stadion, a pored njega još jedan pomoćni. Zatim u sklopu ovog kompleksa nalaze se dva betonska terena za košarku, mali fudbal, teren za odbojku na pesku i dva teniska terena pod reflektorima.

Dvadesetak metara od sportskih terena se pruža izuzetan prirodni ambijent. Reka Tamiš okružena šumama topole i vrbe, kupališta uz reku Tamiš, staze za trčanje i pešačenje. U Sečnju je deo nasipa uređen za šetače i ljubitelje prirode. Kej je dugačak 1 km sa klupama  i osvetljenjem za noćnu šetnju.

IZLETNIČKI  TURIZAM

Izletnički turizam ima dugu tradiciju. Svoju afirmaciju stekao je kod stanovništva gradskih naselja. Lokacija opštine Sečanj u pitomoj ravničarskoj sredini, okružena vodama Tamiša i Brzave, ribnjacima, prostranim livadama, pašnjacima, šumama pruža izuzetnu mogućnost za ovaj vid turizma.

Dobri uslovi za izletnička kretanja proizilaze iz blizine i dobre povezanosti sa gradskim naseljima i kvalitetnom mrežom prilaznih puteva. Povoljni prirodni i klimatski uslovi pravo su utočište za sklanjanje iz gradske urbane svakodnevnice velikih gradskih centara. Uređene su staze, putevi, tereni za kampovanje i plaže uz reku Tamiš.

KULTURNO-MANIFESTACIONI TURIZAM

Svako mesto  ima svoju istoriju. Šarenolikost i različitost u opštini Sečanj uočava se kroz kulturu, običaje, narodnu nošnju, umetnost, jezik, dijalekt i mentalitet.  Društveni život je specifičan i pun raznolikosti.

Oko 14.000 ljudi različite nacionalnosti i vere živi u okviru granica opštine Sečanj. Najviše je Srba (Hercegovaca, Bosanaca, Dalmatinaca, Ličana, Banaćana-starosedeoca), zatim Mađara, Rumuna, Hrvata, Crnogoraca, Roma.

Turističke manifestacije postaju mesto okupljanja velikog broja ljudi. Osnova za organizovanje različitih manifestacija u opštini Sečanj ima dovoljno (kultura, sport, privredni i zabavni sadržaji, verski objekti itd.). A sve u cilju povezivanja lokalnih zajednica i turizma,  kao i očuvanja tradicije i običaja u opštini Sečanj.

MANIFESTACIJE :

1. Badnje veče – Krajišnik, januar

 U duhu tradicije svečano se obeležava Badnje veče, uz bogat kulturno-  umetnički i zabavni program.

2. Pokrajinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“ – Sečanj, april

Tradicionalna manifestacija koja se održava od 1968. godine u Sečnju. Učestvuje oko 200 najboljih recitatora iz Vojvodine, koji recituju poeziju na svom maternjem jeziku, srpskom ili na jezicima nacionalnih manjina i etničkih zajednica Vojvodine. Najboljih 27 recitatora odlaze na republičku smotru.

 3.      Drugi međunarodni pozorišni festival „GEST“ – Sečanj, april

Pozorišni klub Gest nastao je 2000. godine, okupljajući mlade kreativne ljude, entuzijaste koji su 2011. godine inicirali osnivanje ovog festivala sa idejom da postane tradicionalan i da se svake godine publici predstave pozorišne predstave pre svega sa inovativnom tematikom.

4.      Uskršnji koncert – Krajišnik, april

Potreba za druženjem, dobrom pesmom i igrom je ono što karakteriše ljude ovog mesta, to je ono što nose u genima, ono što su doneli iz svoje rodne Bosne, u ravni Banat. Tradicionalno svake godine dolaze gosti iz Drvara.

5.  Vredne ruke – Sečanj, jun                                                                                   

Mini-etno sajam gde izlagači predstavljaju tradicionalnu hranu, domaće proizvode (vina, rakije, sireve, med, i dr.), cveće, etno i ručne radove. Okuplja izlagače iz cele Vojvodine.

 6.      Moto susret – Sutjeska, jun

Veliki moto susret u organizaciji moto-kluba Banat Riders. Jedostavno osmišljen, na sportskom terenu, sa dobrom muzikom, odličnom ribljom čorbom, pečenom ribom uz hladno piće okuplja veliki broj bajkera i ljubitelja motora.

 7.      Tamiška regata – Jaša Tomić, jul

Tradicionalno se održava više od deset godina. Plovi se rekom Tamiš od Jaše Tomić do Pančeva u dužini od oko 120 km.

 8.      Likovna kolonija „GEST“ – Sečanj, avgust

Tradicionalo se održava svakog leta. Okuplja kako umetnike u zrelijim stvaralačkim godinama, tako i one umetnike koji pripadaju mlađoj generaciji, profesore umetničkih akademija i studente. Za vreme pet godina postojanja likovne kolonije učestvovalo je preko sto umetnika iz naše zemlje i inostranstva.

 9.      Tamiški dani – Sečanj, septembar

Reka Tamiš kao neprocenjivo prirodno bogatstvo predstavlja izuzetnu turističku vrednost za opštinu Sečanj. Simbol ove manifestacije je figurina „Tamiškog kralja“ iz XI veka koja je nadjena na arheološkom nalazištu. Simbolično s tim u vezi pokrenuta je bogata turističko-kulturna i sportsko-rekreativna manifestacija. Posetioci imaju priliku da prisustvuju kulturno-umetničkom programu, sportskim dešavanjima, mini etno sajmovima, da se takmiče u ribolovu i kuvanju riblje čorbe, kao i da uživaju u pop i rok koncertima.

 10.  Tamiški kotlić – Jaša Tomić, septembar

Tradicija obeležavanja slave mesta kada je varoš oslobođena od okupatora 1944. godine. Pored tamburaških orkestara, dobre pesme i igre, tradicionalno se organizuje takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

 11.  Festival tradicionalnih pozoriših formi „FETRA“ – Jaša Tomić, septembar

Fetra je kulturno-umetnička manifestacija koja se u organizaciji Saveza amatera Vojvodine i kuda „ dr Borislav Jankulov“ iz Jaše Tomića tradicionalno održava skoro dvadeset godina. Posetioci imaju priliku da vide veliki broj amaterskih pozorišnih predstava iz Vojvodine.

 12.  Dani sela – Krajišnik, septembar

Kulturno-umetničko, sportska manifestacija.

13.  Mitrovdanski susreti – Sečanj, novembar

Tradicija obeležavanja Mitrovdana kao crkvene slave mesta prerasla je u „Mitrovdanske susrete“, manifestaciju kojom se obeležava dolazak kolonista nakon Drugog svetskog rata u Banat. Dolaskom gostiju iz Bileće, Trebinja, Gacka i drugih istočnohercegovačkih mesta neguje se kulturna baština naroda koji imaju iste korene i potekli su iz istog kraja, a živi na različitim geografskim lokacijama.

14.  Susreti pisaca sa granice – Sečanj, novembar

Manifestacija tradicionalno okuplja pisce iz Srbije i Rumunije. Neizmenično se održava u Sečnju i Temišvaru više od dvadeset godina.