Na arheološkom nalazištu kraj Sečnja završena su otkopavanja koje je vodila Snežana Marinković, kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja. Ona je sa grupom studenata ispod oranica istraživala srednjovekovnu nekropolu pored Tamiša. Otkriveno je 40 grobnih mesta sa ukopanim skeletima. Nekropola je locirana na oko 1.000 kvadratanih metara.

Nalazište kod Sečnja je jedna od najznačajnijih srednjovekovnih nekropola na našem tlu. Za dvadesetak dana istraživanja na srednjovekovnom groblju smo pronašli mnogo skeleta i malo keramike. Grobovi su uglavnom bez priloga, što je karakteristično za period od 11. do prve polovine 13. veka. Da je nekropola iz srednjeg veka, kazuje i način sahranjivanja pokojnika i oskudni nalazi keramičkih predmeta – kaže Snežana Marinković. Skeleti su pronađeni u ležećem položaju, sa opruženim rukama pored tela. Grobna mesta su bez priloga, a na osnovu jednog bronzanog prstena, nekropola je vremenski datirana. Istraživači su pronašli i grobnice koje su ozidane krupnim opekama. Pretpostavlja se da su to, možda, ostaci crkve, ali se o tome može govoriti tek u nastavku istraživanja.            Skeleti su poslati na analizu u Arheološki institut u Beogradu. Podjednako će zanimljiva biti i arheološka potraga za naseljem koje se nalazilo blizu groblja. Taj deo istraživanja će biti moguć samo uz pomoć topografskih karti iz vremena Austrougarske.

Postoje naznake da u vreme kada je nastalo srednjovekovno naselje reka Tamiš nije imala isto korito. U vreme Marije Terezije uređivani su vodotokovi i naselje je ostalo sa druge strane. Mape iz perioda pre promene toka će nam olakšati traganje za naseljem – naglašava Marinkovićeva.

Nalazište u Sečnju otkriveno je slučajno. Posle bujanja reke Tamiš 2007. godine, sa terena na kojem se nalazi nekropola skidan je površinski sloj za nasipanje bedema reke. Potom su jake kiše sprale zemlju i ogolile skelete. Žitelji Sečnja zatečeni prizorom obavestili su policiju, koja je ubrzo ustanovila da je to slučaj za muzejske stručnjake. Oni su zaključili da je, nažalost, propalo nalazište iz bronzanog doba na istoj lokaciji.